[Persbericht gemeente Maastricht]

 

Theresiakerk nieuwe huisvesting voor philharmonie zuidnederland

 

Maastricht, 10 februari 2021 - De Sint Theresiakerk in Maastricht wordt de nieuwe locatie voor   de philharmonie zuidnederland. Na het college stemt ook de raad van Maastricht in met het plan voor een verbouwing om het kerkgebouw hiervoor geschikt te maken. Het orkest krijgt hiermee een nieuwe thuisbasis terwijl de Theresiakerk als waardevol erfgoed en gemeentelijk monument behouden blijft. De huidige functie als kerk blijft bestaan en de Theresiakerk kan rondom de activiteiten van philharmonie zuidnederland uitgroeien tot een vernieuwend sociaal cultureel trefpunt voor Maastricht-west.

 

Door de huisvesting in de Theresiakerk wordt de verankering van de philharmonie zuidnederland in Maastricht en Limburg versterkt en de sociale betekenis van cultuur ondersteund. Wethouder Jim Janssen (Cultuur), is blij met het besluit van de raad; “Cultuur maken en meemaken komen hier samen. De philharmonie heeft hier de ruimte die ze nodig heeft, en door openbare repetities en educatieve activiteiten, kunnen mensen het ook meemaken en leren maken. Daarnaast biedt deze verhuizing de ruimte voor Theater aan het Vrijthof om meer voorstellingen te programmeren en stappen te zetten voor een Middenzaal.”

 

Stefan Rosu, intendant van philharmonie zuidnederland vult aan; “Door van het Theater aan het Vrijthof naar de Theresiakerk te verhuizen kunnen we niet alleen in voltallige omvang repeteren maar zijn er ook voldoende vierkante meters voor kantoor, muziekbibliotheek en instrumentenopslag. Hierdoor kunnen we blijven bijdragen aan het versterken van de culturele infrastructuur in de stad en regio.” Het Theater aan het Vrijthof krijgt nu de mogelijkheid om de grote zaal volledig in te zetten voor programmering van voorstellingen. De philharmonie zuidnederland blijft een van de huisgezelschappen van het theater.

 

Voor de Sint Theresia-parochie blijft de eredienst behouden in de dag-kapel. Theo Thuis van Stichting Jeugd- en Verenigingsbelangen Theresia: “Doordat philharmonie zuidnederland naar onze fraaie kerk komt kan dit landmark behouden blijven. Voor heel Maastricht, maar vooral ook voor allen die in zijn nabijheid wonen of werken. Naast onze eredienst kan er ook incidenteel een activiteit in de grote kerk plaatsvinden, bijvoorbeeld rondom de feestdagen. Dit alles maakt deze ontwikkeling bijzonder, wij zien er dan ook naar uit.”

 

Verbouwen en verhuizen

De akoestiek en geluidsisolatie van de Theresiakerk worden verbeterd en de ruimten onderin ingericht als kantoor, muziekbibliotheek en opslagruimte voor instrumenten. De verbouw- en inrichtingskosten bedragen 1,97 miljoen en worden gefinancierd door de gemeente Maastricht, provincie Limburg, het Elisabeth Strouven Fonds, de philharmonie zuidnederland en de stichting Jeugd- en

Vereniging belangen Sint Theresia. Voor de verbouwing en exploitatie van de kerk draagt het kerkbestuur het economisch eigendom over aan de Stichting Jeugd- en Verenigingsbelangen Theresia.

 

In overeenstemming met philharmonie zuidnederland en de gemeente Maastricht wordt het definitieve ontwerp vastgesteld. In augustus 2021 start de verbouwing en naar verwachting verhuist het orkest in het tweede kwartaal van 2022 definitief naar de Theresiakerk.

 

De voorbereidende werkzaamheden voor de verbouwing zijn begonnen.

IMG_9730.jpgIMG_9728.jpg

IMG_9741.jpgIMG_9755.jpg